Zdrowe żywienie w Pszczółkach

Niedawno, bo 8 listopada obchodzony w naszym kraju był dzień zdrowego śniadania. Święto to jest nowym dniem w naszych kalendarzach. Jego ustanowienie jest odpowiedzią na rosnący problem otyłości wśród młodzieży oraz ogólne zniechęcenie do wczesnego jedzenia śniadania przez dzieci. Chociaż trochę spóźnieni, także chcieliśmy poświętować ten dzień i porozmawiać o tym ważnym aspekcie naszego życia,  jakim jest zdrowe jedzenie. Na początku w ramach zajęć „Kuchcikowa” przygotowaliśmy prawdziwie szybkie i zdrowe drugie śniadanie, czyli owsiano - bananowe ciasteczka z dodatkami różnych ziaren. Każdy w swojej miseczce najpierw widelczykiem rozgniatał banana, by następnie wymieszać je z różnymi dodatkami tj. płatki owsiane, sezam, słonecznik, żurawina, gorzka czekolada i rodzynki. Dzieci z pomocą opiekunek zagniatały swoje ciasteczka. Kiedy się piekły porozmawialiśmy o zdrowym żywieniu. Zadaniem dzieci było posegregowanie produktów na zdrowe i te niezdrowe. Zadanie dzieci wykonały wzorowo. Na koniec odbyła się degustacja swoich wypieków. To był bardzo zdrowy i pyszny dzień.